کتاب «در باب رویاها» (The Interpretation of Dreams) اثر زیگموند فروید، یکی از مهمترین و تأثیرگذارترین آثار روانکاوی است که به تحلیل و تفسیر خوابها میپردازد. فروید در این کتاب رؤیاها را «شاهراه ورود به ناخودآگاه» میداند و معتقد است که رؤیاها بیانگر تحقق آرزوهای سرکوبشده در ذهن انسان هستند. کتاب «در باب رویاها» نقطه عطفی در تاریخ روانشناسی و روانکاوی محسوب میشود و پایهگذار بسیاری از نظریات فروید درباره ناخودآگاه و ساختار روان است. این اثر برای علاقهمندان به روانکاوی، روانشناسی، و کسانی که به فهم عمیقتر ذهن و ناخودآگاه انسان علاقه دارند، منبعی بسیار ارزشمند است.
از نکات کلیدی این کتاب: فروید معتقد است که تمامی رؤیاها به نوعی بیانگر تحقق آرزوهای فرد هستند، حتی اگر این رؤیاها ناراحتکننده یا ترسناک باشند. این احساسات منفی ناشی از سرکوب و واپسزنی آرزوهای نامشروع در ناخودآگاه است. محتوای آشکار همان چیزی است که فرد به یاد میآورد و میبیند، اما محتوای پنهان معنای واقعی و نمادین رؤیا است که باید با روشهای خاصی مانند تداعی آزاد کشف شود. فروید دو روش اصلی برای تفسیر رؤیا معرفی میکند؛ یکی استفاده از تداعیهای رؤیابین و دیگری تفسیر نمادهای موجود در رؤیا که به فهم بهتر ناخودآگاه کمک میکند. تحلیل رؤیاها به عنوان ابزاری برای کشف خواستهها و تعارضات ناخودآگاه، به روانکاوان امکان میدهد تا به ریشههای مشکلات روانی بیماران پی ببرند. فروید نشان میدهد که رؤیاها ترکیبی از تجربیات روزمره، خاطرات کودکی و احساسات ناخودآگاه هستند که به شکل نمادین در خواب ظاهر میشوند.
علاقهمندان به روانشناسی و روانکاوی که میخواهند سازوکار ناخودآگاه ذهن و نقش رویاها در بیان امیال و تعارضهای درونی را بشناسند، زیرا این کتاب پایهگذار روانکاوی خواب و تحلیل ناخودآگاه است. دانشجویان و پژوهشگران روانشناسی، روانکاوی و علوم انسانی که به دنبال منبعی علمی و کلاسیک برای درک عمیقتر نظریههای فروید درباره ناخودآگاه و خواب هستند. افرادی که تازه میخواهند با روانکاوی آشنا شوند، چون کتاب «در باب رویاها» به زبان قابل فهم نوشته شده و میتواند نقطه شروع خوبی برای ورود به دنیای روانکاوی باشد. خوانندگان عمومی علاقهمند به کشف رازهای ذهن و روان خود که دوست دارند بفهمند چرا خواب میبینند و چگونه خوابها منعکسکننده خواستهها و ترسهای ناخودآگاهاند. همچنین این کتاب برای درمانگران و رواندرمانگران که میخواهند از تحلیل خواب به عنوان ابزاری در درمان بیماران استفاده کنند، بسیار آموزنده است. به طور خلاصه، «در باب رویاها» کتابی است که هم برای مخاطبان تخصصی و هم برای علاقهمندان عمومی به روانکاوی و روانشناسی توصیه میشود و به فهم عمیقتر ذهن ناخودآگاه و نقش رویاها در روان انسان کمک میکند.
خاستگاه رؤیاها، ارتباط آنها با زندگی ذهنی در زمان بیداری، وابستگی آنها به محرکی که در حالت خواب راهشان را بهزور به ادراک ما باز میکنند، حالتهای عجیب و غریب و فراوان درونمایههای آنها که از افکار زمان بیداری بیزارند، ناهماهنگی میان تصاویر فکری و تأثیرات مربوط به آنها و در آخر هم ویژگی گذرا بودنشان، حالتی که در آنْ افکارِ زمان بیداری، رؤیاها را مثل چیزی بیگانه کنار میزنند و در حافظه تحریف کرده و یا فرو مینشانند ــ صدها سال است که تمامی این موارد و مشکلات دیگر نیازمند شفافسازی بودهاند و تا به امروز هم هیچ راهحل رضایتبخشی برای آنها ارائه نشده است؛ اما آنچه در صف اول توجه ماست مسئلهٔ اهمیت رؤیاهاست، سؤالی که دو مفهوم را در بر دارد. این سؤال در وهله اول همانطور که به اهمیت روانی رؤیا دیدن میپردازد، هم به رابطه رؤیاها با فرایندهای ذهنی دیگر توجه دارد و هم هر نوع کارکرد زیستشناختی را که ممکن است رؤیاها داشته باشند بررسی میکند؛ در مرحله دوم هم به دنبال کشف این مسئله است که آیا میتوان رؤیاها را تفسیر کرد و اینکه آیا محتوای رؤیاهای شخصی همانطور که در ساختارهای روانی دیگر عادت به پیدا کردن آن داریم، «معنا»یی دارند یا نه؟ در بررسی اهمیت رؤیاها، سه خط فکری متمایز از هم وجود دارند. همانطور که گفته شد یکی از این سه خط فکری که بازتابدهنده ارزشگذاری زیادی بر رؤیاها در گذشته است، در نوشتههای فیلسوفان خاصی بیان شده است. آنها بر این باورند که پایه زندگیــ درــ رؤیا وضعیتی خاص از فعالیت ذهنی است و حتی آنقدر فراتر میروند که ادعا میکنند این وضعیت را ارتقایی به سطح بالاتر میدانند. برای مثال، شوبرت [1814] بیان میکند که رؤیاها رهایی روح از قدرت طبیعت بیرونی و آزاد ساختن نفس از بند احساساتاند. متفکران دیگر، بیآنکه تا این حد پیش بروند، اصرار دارند که به هر حال رؤیاها لزوماً از تکانههای ذهنی به وجود میآیند و بازنماییای هستند از نیروهایی ذهنی که در طول روز نتوانستهاند آزادانه پر و بال بگیرند (مقایسه کنید با «خیال رؤیا» ی شرنر [1861، 97 f.] و فولکلت [1875، 28 f.].). ناظران بسیاری در این امر توافق دارند که به زندگیــ درــ رؤیا دستکم در بخشهایی خاص ظرفیتی برای عملکرد برتر را نسبت دهند. (برای مثال، در خاطره)
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir