این اثر حاوی اولین روایت ایرانی از بحران سوریه از خاطرات دکتر «حسین امیر عبداللهیان» است. کتاب صبح شام مجموعهای از خاطرات «حسین امیر عبداللهیان» از جنگ تروریستی سوریه را روایت کرده است. ابتکار تدوین این خاطرات به توصیهٔ حاجقاسم سلیمانی بازمیگردد. سردار سلیمانی یک سال قبل از درگذشت خود و در دیداری به حسین امیر عبداللهیان تأکید کرد که برای انتقال پیام رشادتها، شهادتها، شجاعتها و حتی جنایات و خیانتها در سوریه و منطقهٔ غرب آسیا، بخشی از خاطرات خود را مکتوب و منتشر کند.
"صبح شام" از "محمدمحسن مصحفی"، "روایتی از بحران سوریه" است که از "خاطرات دکتر حسین امیر عبداللهیان" به رشتهٔ تحریر درآمده است. سابقهٔ روابط دیپلماتیک میان تهران و دمشق به میانههای دههٔ بیست شمسی بر میگردد و از همان سالها تا به امروز، میتوان دید که ارتباط میان دو کشور ایران و سوریه، هیچگاه بر مبنای دشمنی نبوده است.
در کتاب "صبح شام" که از "خاطرات دکتر حسین امیر عبداللهیان" استخراج شده، "روایتی از بحران سوریه" در سه بخش مطرح میشود. در بخش نخست، بیداری جهان اسلام و عرب و مقابلههایی که با آن رخ داد، سوءاستفادههایی که از ایجاد شکاف میان شیعه و سنی صورت گرفت، انگیزههای اقتصادی آمریکا برای مداخلات نظامی و اهداف او از ترویج دموکراسی در جهان عرب، تفاوت میان اعتراضات سوریه و سایر کشورهای عربی، تلاشهای سیاسی صورتگرفته میان تهران و دمشق، طرح چهار مادهای ایران، فشارهای روانی سنگین بر دمشق، منافع کشورهایی نظیر عربستان سعودی، قطر و ترکیه از بحران سوریه، مواضع و رویکرد روسیه و چین در قبال بحران سوریه، کمکهای بشردوستانهٔ ایران و ایضاً کمکهای مستشاری در حوزهٔ اجتماعی و سیاسی، تقسیمبندی گروههای معارض و تروریستی، ضرورت عملکرد مدافعین حرم و جمعبندی وضعیت سوریه بعد از بحران مورد بررسی قرار گرفته است.
بخش دوم به تلاشهای دیپلماتیک و سفرهایی که در ارتباط با تحولات منطقه صورتگرفته، پرداخته است و بخش سوم کتاب "صبح شام"، نقش بیبدیل سردار سلیمانی در کنترل بحران سوریه و تأمین امنیت ایران و سایر کشورهای منطقه را به تصویر میکشد.
کتاب حاضر در 3 بخش نوشته شده است. بخش اول «انتخاب به معاونت وزارت امور خارجه»، بخش دوم «یادداشتهایی از تلاشهای دیپلماتیک و سفرهای مرتبط با تحولات منطقه» و بخش سوم «بحران سوریه و نقش بزرگ سردار سلیمانی در تأمین امنیت منطقه و ایران» نامگرفتهاند.
در انتهای کتاب نیز برخی اسناد و تصاویر مربوطه گنجانده شدهاند.
خواندن این کتاب را به دوستداران کتابهای خاطرات پیرامون مسائل سیاسی و بینالمللی پیشنهاد میکنیم.
با آنکه اختلاف سطح سردار سلیمانی بهعنوان فرمانده نیروی قدس با من زیاد بود، اما ارتباط ما ادامه پیدا کرد و گاهی سردار درباره بعضی کارها شخصاً زنگ میزد. از ویژگیهای سردار سلیمانی این بود که با وجود سلسلهمراتب و امکان ارجاع کارها به دیگران، یک سریکارهای مهم را خودشان دنبال میکردند. شاید ظاهر بعضی کارها ساده و کوچک بود، مثلاً گاهی به مجوز پرواز برای کشوری نیاز میشد. گرفتن و دادن مجوز پرواز در وزارت امور خارجه روالی دارد که معمولاً 24 ساعت قبل باید هماهنگیهای لازم انجام شود. آن زمان بخش حقوقی وزارت خارجه یک کارشناس پرواز داشت که این کارها را انجام میداد. رفرنسی صادر خواهد شد که مجوز پرواز نامیده میشود. شاید پیگیری مجوز پرواز توسط سردار سلیمانی کار سطح پایینی بود؛ ولی ایشان آنقدر برای انجام مأموریت دقت داشت که همه چیز را شخصاً چک میکرد. اگر به این نتیجه میرسید که مجوز پرواز آماده نشده اصلاً مقید نبود که مثلاً به وزیر امور خارجه زنگ بزند و گلایه بکند که سیستم شما مجوز پرواز را صادر نکرده است، مستقیم با من تماس میگرفت و میگفت فلانی مجوز پرواز ما را ندادند، یک ساعت دیگر این پرواز باید انجام بشود. یعنی تا این سطح در پیگیریها جدی بود.
اینگونه ارتباطات به جایی رسید که یکی دو بار سردار سلیمانی برای پیگیری بعضی موضوعات، بعد از جلسه دبیرخانه شورایعالی امنیت ملی بدون هماهنگی قبلی برای دیدن من به وزارت خارجه آمد و یگان حفاظت فیزیکی وزارت خارجه اطلاع داد سردار سلیمانی آمده و میخواهد شما را ببیند. علیالقاعده آقای سلیمانی اگر به وزارت خارجه میآمد باید وزیر خارجه را میدید. بعد از دیدار به ایشان میگفتم سردار، ممکن است وزیر امور خارجه، دلخور بشود که شما به اتاق کار من آمدهاید، خوب است ایشان را هم ببینید. ازآنجاکه انسان متواضعی بود، میگفت اشکال ندارد، حتماً میروم ایشان را هم میبینم.
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir