کتاب فراز و فرود مشروطه، نوشته سید مصطفی تقوی مقدم است و در انتشارات مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران منتشر شده است. اثر حاضر نیز به طور مجزا و در 8 فصل به بررسی مستند فراز و فرود مشروطه میپردازد و در پی تبیین علل ناکامی نهایی نهضت مشروطیت میکوشد.
فراز و فرود مشروطه پیروزی نهضت مشروطیت محصول همگرایی عمومی در انگیزه و عمل بود و نشان از پیشتازی مردم ایران در مقایسه با ملل آسیا، آفریقا و اقیانوسیه در مشارکت عمومی برای تعیین سرنوشت و گرایشها عدالتخواهانه و مترقی است. شکستن استبداد مطلقه شاهنشاهی و محدودکردن آن به قانون مصوب نمایندگان ملت، تدوین قانون اساسی، تشکیل مجلس شورای ملی، پاسخگوکردن دولت به نمایندگان منتخب ملت، دستاوردهای بزرگی بودند.
با اذعان به اینکه آرمان مشروطیت، با همهٔ فراز و فرودها و قبض و بسطهایش، همچنان و در نهایت پیروز است، اما نمیتوان نادیده گرفت که اگر با حفظ وحدت و همبستگی ملی به نهادینهکردن پیروزیهای بهدستآمده پرداخته میشد، ایران مسیر تحولات تکاملی خود برای نیل به توسعه و پیشرفت را به طور طبیعی میپیمود و بهرههای بیشتری میبرد.
فراز و فرود و در نهایت ناکامیهای نهضت مشروطه معلول علل و عوامل متعددی است؛ اما در این میان "نقش نخبگان و رهبران" ، " نقش تعامل مشروطهخواهان با عوام، علما، شاه و نهادهای سلطنتی" ، " نقش قراردادهای استعماری در دوره ظهور و قوام مشروطیت" ، " نقش آرمانها و عملکردهای سردمداران مشروطه و مجلس نمایندگان " ، " نقش ارجحیت منافع حزبی و گروهی بر منافع ملی "، "نقش سقوط مجلس و تأثیرات جنگ جهانی اول" ، و در نهایت" نقش کودتای 1299 ش" از اهمیت حداکثری و بسیار زیادی برخوردار است.
اثر حاضر نیز به طور مجزا و در 8 فصل به بررسی مستند و مستدل مطالب مذکور پرداخته است و در پی تبیین علل ناکامی نهایی نهضت مشروطیت میکوشد به این سؤال پاسخ دهد که: " آنچه در 1285 شمسی در ایران رخ داد هدفش چه بود و چه نسبتی با جامعهٔ ایران داشت و در نهایت مجموعهٔ عوامل درونزا و بیرون زا ونیز عملکردها (کنشها و واکنشها)، چه تأثیراتی در مسیر فراز و فرود مشروطیت گذاردهاند؟
قابلذکر است که اثر حاضر تاریخ مفصل و جزءبهجزء نهضت مشروطیت نیست و همهٔ مراحل و جریانات آن از ابتدا تا پایان را نیز در بر نمیگیرد، بلکه تنها روایتی کوتاه، فشرده و البته موضوعی از مهمترین و تأثیرگذارترین بحرانها و تحولات نهضت مشروطیت تا کودتای 1299 است، بدین منظور که خواننده را به طرح پرسشهای تازه و ضرورت بازکاوی و آسیبشناسی تاریخ معاصر ایران بر انگیزد و بدینوسیله بستری برای تحقیقات جدید و دریافت سیمایی دقیقتر و کارآمدتر از گذشته فراهم سازد.
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir