عهدنامۀ مالک اشتر در طول تاریخ بهویژه در حوزههای شیعی، توجه زیادی را جلب کرده است. این متن یکی از مهمترین اسناد شیعه به شمار میآید که به مباحثی چون سیاست و حکومتداری میپردازد. همچنین ترجمههای فارسی این عهدنامه در دورهای که شیعیان به قدرت رسیدند، اهمیت خاصی یافت.کتاب حاضر شامل ترجمهای از مقالهای مهم از وداد قاضی در مورد عهدنامۀ مالک اشتر و مقالهای از اسماعیل پوناوالا در تحلیل آن است.
خانم وداد قاضی در ارزیابی خود به انتساب این عهدنامه به علی بن ابیطالب شک و تردید دارد. به نظر او، متنی که اکنون در نهج البلاغه موجود است، نسخهای اصلاحشده از متنی است که مهدی عبدالله (عبیدالله) فاطمی به دلیل چالشهای ناشی از کشتن ابوعبدالله و با همکاری قاضیاش، افلح بن هارون، تدوین کرده است. این متن بعدها به پیامبر یا حضرت امیر نسبت داده شده و در نهایت به کتاب دعائم الاسلام قاضی نعمان، فقیه مشهور اسماعیلی منتقل شده است. متن مذکور به نوعی ویرایش شده و به عهدنامۀ علی به مالک تبدیل گردیده و در نهج البلاغه وارد شده است.
اسماعیل پوناوالا نیز به بررسی مقاله وداد قاضی پرداخته و با نگاهی مثبت اما انتقادی، از خوانندۀ خود دعوت میکند تا با پیشینه مطالعات پیرامون این عهدنامه آشنا شود. او در واکنش به نظریات قاضی درباره نویسندۀ این عهدنامه، به معرفی نویسندهای جدید نمیپردازد، اما بر این باور است که این اثر بایستی به یک حاکم اختصاص داشته باشد نه یک داعی.
1. دانشجویان رشتههای تاریخ و علوم سیاسی
2. پژوهشگران و محققان در زمینه تاریخ اسلام و فاطمیان
3. اساتید و معلمان که در درسهای تاریخ تدریس میکنند
4. علاقهمندان به مباحث فلسفی و سیاسی که به تحلیلات عمیق علاقه دارند
5. فعالان و تحلیلگران سیاسی که به بررسی تاریخ عملکرد حکومتها و تحولات سیاسی علاقهمندند.
این کتاب میتواند منبعی غنی برای فهم بهتر شرایط آن دوران و تأثیر آن بر سیاستهای فعلی باشد!
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir