تاریخ بلعمی ترجمهای است که ابوعلی محمد بن محمد بلعمی از کتاب تاریخ پیامبران و پادشاهان یا همان تاریخ طبری مشهور نوشته ی محمد جریر طبری کرده است .
تاریخ طبری، تاریخ جهان از ابتدای آفرینش آدم تا آغاز سده چهارم هجری را به تفضیل بیان کردهاست و تاریخ بلعمی، ترجمه آزاد فارسی این کتاب بهطور مختصر است.
با توجه به تاریخ نوشته شدن این کتاب، میتوان پس از شاهنامه ابومنصوری، آن را قدیمیترین نثر فارسی دری دانست.
تاریخ بلعمی از قدیمی ترین نمونههای نثر پارسی است .
شمار واژههای تازی در آن بسیار اندک و سبک نثر آن بسیار ساده است و از واژههای دشوار و شعری در آن استفاده نشدهاست. همچنین مانند زبان پهلوی، جملههای آن کوتاه است و نمونههایی از تکرار فعل در آن به چشم میخورد. این از ویژگیهای مشخص نثر مرسل سامانیاست که نثر بلعمی نماینده آن می باشد و نوشتههای دوران ساسانی و حتی سنگنوشتههای دوره هخامنشی را به یاد میآورد.
تاریخ بلعمی را به لحاظ موضوع میتوان به دو بخش کلی تقسیم کرد:
بخش اول با آغاز آفرینش عالَم شروع میشود و با داستان خلقت آدم، سرگذشت سلسلۀ پادشاهان در ایران و روم ، زندگی پیامبران الهی و آغاز مسیحیت ادامه مییابد و با پادشاهی یزدگرد شهریار پایان میپذیرد. در تألیف این بخش وقایع مهم، سلسلههای پادشاهی و شخصیتها موردتوجه بوده است.
بخش دوم با ذکر انساب پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) آغاز میشود و دوران بعثت، هجرت، غزوههای پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم)، خلفای راشدین، دورۀ بنیامیه و دوران عباسیان را در برمیگیرد. در این بخش، پس از هجرت پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) روش تألیف برخلاف بخش نخست، بر مبنای سالشمار است و وقایع تاریخی سال به سال روایت میشود.
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir