کتاب هرگز سازش نکنید؛ طوری مذاکره کنید که انگار زندگیتان به آن بستگی دارد!، نوشته کریس واس، یکی از پرفروشترین آثار در زمینه مهارتهای مذاکره است. واس، مذاکرهکننده ارشد افبیآی در عملیاتهای حساس گروگانگیری، در این کتاب تجربههای عملی و تاکتیکهای ضدشهودی خود را برای مذاکره موفق به اشتراک میگذارد. او نشان میدهد چگونه میتوان از این اصول در زندگی شخصی و حرفهای استفاده کرد تا به نتایج مطلوب رسید. این کتاب راهنمایی جامع برای افرادی است که به دنبال بهبود مهارتهای ارتباطی و تسلط بر فنون مذاکره هستند.
کریس واس در این کتاب 9 اصل اساسی مذاکره را با زبانی روان و مثالهای ملموس آموزش میدهد. این اصول از تجربههای او در مذاکره با جنایتکاران و گروگانگیران در شرایط پرتنش گرفته شده و با استراتژیهای کسبوکار ترکیب شدهاند. واس بر اهمیت هوش هیجانی و شهود تأکید دارد و معتقد است که این مهارتها، مزیت رقابتی در مذاکرات پیچیده ایجاد میکنند.
او روشهایی مانند انعکاس احساسات طرف مقابل، پرسیدن سؤالات باز و کنترل تن صدا را معرفی میکند. واس باور دارد که مذاکره موفق تنها بر پایه منطق نیست، بلکه نیازمند شناخت احساسات و رفتارهای انسانی است. از طریق روایت داستانهای واقعی، از جمله تجربیاتش در افبیآی، اصولی را به خواننده میآموزد که کاربرد آنها در محیط کار، زندگی شخصی و حتی مذاکرات روزمره ممکن است.
کتاب هرگز سازش نکنید برای مدیران، کارآفرینان، مذاکرهکنندگان حرفهای و تمام افرادی که به دنبال تقویت مهارتهای ارتباطی خود هستند، مناسب است. همچنین برای کسانی که در محیطهای کاری پرچالش فعالیت میکنند یا میخواهند در زندگی شخصی بهتر تعامل کنند، منبعی ارزشمند به شمار میرود. این کتاب با زبانی ساده و روان، اصول مذاکره را بهگونهای آموزش میدهد که حتی افراد مبتدی نیز میتوانند آن را درک و اجرا کنند.
در حالی که تکنیک آینهای اغلب به اشکال ارتباط غیرکلامی، بهویژه زبان بدن مربوط میشود، برای مذاکرهکنندگان «آینه» صرفاً به معنای تمرکز بر کلمات است، نه زبان بدن، نه لهجه، نه تن صدا؛ فقط کلمات.این امر تقریباً بهطرز خندهداری ساده است: از نظر FBI، «آینه» یعنی تکرار سه کلمهی آخر (و یا یک تا سه کلمهی خیلی مهم) حرفی که فرد مقابل هماکنون گفته است. در مجموعه مهارتهای مذاکرهی FBI، آینهوار عمل کردن و تکرار حرفهای فرد مقابل، نزدیکترین مهارت به ترفند ذهنی جِدای است که ساده، و درعینحال به طرز خارقالعادهای مؤثر است.با تکرار آنچه فرد مقابل گفته است، شما غریزهی آینهای را فعال میکنید و طرف مقابلتان بهناچار توضیحات بیشتری در مورد آنچه که گفته است خواهد داد و فرایند ارتباط حفظ خواهد شد. روانشناس، ریچارد وایزمن، با استفاده از پیشخدمتها مطالعهای انجام داد تا ببیند کدام یک از این روشها در برقراری ارتباط با غریبهها روش مؤثرتری است: تکرار حرفهای طرف مقابل و یا تقویت مثبت.گروهی از پیشخدمتان، با استفاده از تقویت مثبت، تعریف کردن و استفاده از کلماتی مانند «عالیه»، «اشکالی نداره» و «حتماً» به مشتریان جواب میدادند. گروه دیگر، صرفاً با تکرار سفارش مشتریان به خود آنها، عین گفتههایشان را منعکس میکردند. نتایج حیرتآور بود: میانگین انعام پیشخدمتانی که حرف مشتریان را تکرار میکردند 70 درصد بیشتر از کسانی بود که از تقویت مثبت استفاده میکردند.
کلیه حقوق این سایت متعلق به کتابفروشی آنلاین «کتابخون» میباشد.
2020 © Copyright - almaatech.ir